Det fire og et halvt årige barn

At tegne hvad man ved
Børn i denne alder tegner ikke, hvad de ser, men det, de mener, bør være der. Det kan somme tider give anledning til problemer. Hvis barnet tegner en kat, skal det stadig prøve at få anbragt fire ben – også selvom det betyder, at de sidder på række under maven eller kommer ud fra ryggen. Og selvom dyret er tegnet fra siden, så ses selve ansigtet ofte forfra.
Alderen 3 til 7 år er børnetegningens guldalder, hvor børn tegner ud fra en sansemæssig oplevelse og fornøjelse, og hvor den realistiske gengivelse af virkeligheden ikke er målet. Det er selve processen med at tegne og oplevelsen, der er det vigtige. Når børn altid tegner det, der bør være der, har tegningerne også en vis lighed med virkeligheden. En kat har to spidse ører og masser af knurhår, fordi det er de vigtigste ting ved en kat, ligesom solen får masser af stråler. Barnet begynder også at økonomisere sine virkemidler ved for eksempel at genbruge papirets kant som den ene mur på et hus.
Barnet er nu en habil klipper, men der klippes endnu ikke helt nøjagtigt. Det er i stand til at lime i et jævnt lag og begynder at arrangere billederne efter overvejelser. Nu kan barnet også trække garn gennem huller med en trækkenål og måske begynde at væve selv.

   
         
         
 

Et drømmende barn?
Studerer man hjerneaktiviteten hos et barn i denne alder, kan man se, at det i høj grad bruger den del af hjernen, som vi andre drømmer med, nemlig mellemhjernen. Det ændrer sig omkring den alder, hvor børn normalt begynder i skole. Hos større børn og voksne er det hovedsageligt storehjernen, der er aktiv, når der tænkes. Det er svært at huske, hvad man tænkte som fire-femårig. Netop fordi hjernens måde at tænke på ændres ved skolealderens begyndelse, er det svært at huske tidlige begivenheder. Måske ligner barnets måde at opfatte virkeligheden på lidt de drømmebilleder, man som voksen har om natten?

Sjove aktiviteter til aldersgruppen

Tohåndstegning i bærepose: tag et stykke farvekridt i hver hånd og mal et billede inde i posen. Mal et stykke tid og kig først, når du er helt færdig. Se så et flot maleri, du har lavet!

Tryllebillede: tag et hvidt stearinlys og tegn en figur på et stykke lidt kraftigt hvidt papir. Du skal nok trykke lidt hårdt med lyset. Bland vand og lidt madkulør sammen og mal oven på hele figuren med en blød madpensel. Hokus pokus, så har du tryllet et billede frem!

   
         
Børnenes Kunstklub – et samarbejde mellem ni museer i Region Syddanmark