Det fireårige barn

Det første menneske
De finurlige streger, der tidligere kendetegnede barnets tegninger tager nu pludselig form. Ansigter, der tidligere kom frem som en tilfældighed, tegnes nu selvstændigt på papiret. Den første bevidste tegning er som regel et menneske med hoved og ben, men sikkert endnu ingen krop. Barnet bryder sig ofte ikke om, at stregerne på tegningen krydser hinanden. Derfor kan tegningen virke meget opdelt i enheder. Hver form får sit eget rum på papiret. Mennesker har tit ståltrådsagtigt hår, sådan at krydsede streger undgås. Barnet bruger hele papiret og masser af farver. Denne farverigdom i børnetegningen er ikke udtryk for et ønske om at gengive verden som den virkelig er. Børn bruger simpelthen de farver, de godt kan lide. Børn i denne alder og et par år frem tegner det, der interesserer dem. Hvis barnet for eksempel slår knæet, så kan tegninger pludselig blomstre med forslåede knæ. Når et interessant nyt element tilføjes, understreges dets betydning af dets størrelse. Fingre kan være kæmpemæssige, og hårbånd større end hovedet. Blyanten holdes med det såkaldte tommelkløftgreb, hvor blyanten hviler i kløften mellem tommel- og pegefinger. Tommelkløftgrebet gør at skulder og albue bevæges mindre, når der tegnes, og fingrene begynder at medvirke til tussens bevægelser.

   
         

Barnet i verden
I denne alder har barnet i noget tid været klar over, at andre menneskers tanker og følelser kan være forskellige fra dets egne. Men nu bliver det mere og mere optaget af det og bliver så at sige i stand til at tage andres perspektiv. Derfor er det nu også i stand til at lege rollelege på en helt ny måde. Samtidig får det et mere nuanceret selvbillede og accepterer, at selvom det måske ikke så godt kan lide at tegne, så kan det godt være det godt kan lide at kaste med en bold.

Sjove aktiviteter til aldersgruppen

Collage: tag et tegneserieblad eller et legetøjskatalog og klip nogle figurer eller noget, du godt kan lide, ud af fra bladet og lim dem over på et andet stykke papir (man kan selv lave lim ved at røre mel og vand sammen). Bagefter kan du male eller tegne mellem de pålimede figurer. Så får du en fin collage.

Plastikposebillede: læg et stykke papir ind i en bærepose. Tegn en tegning eller et mønster på papiret inde i posen – men uden at kigge! Kig først, når du er helt færdig. Den bliver bare sjov.

         

 
Børnenes Kunstklub – et samarbejde mellem ni museer i Region Syddanmark